Nationella Viltolycksrådet
Filmer

Filmer

Ring 112

Kolliderat med vilt?

Så här gör du.

Trafiksäkerhet

Eftersök av trafikskadat vilt - så fungerar det.

Markeringsremsor

Hämta eller beställ viltmarkeringsremsor

Nyheter

NVR:s grundare har lämnat oss i sorg och saknad

Den 25 november somnade Lars Sävberger in efter en längre tids sjukdom.Lars arbetade som polis och var dessutom engagerad i jaktvårdskretsarna i Vimmerby och Hultsfred. Tillsammans med en kollega i jaktvårdskretsarna skissade han på en organisation för att ta hand om viltolyckor och ett nära samarbete med Polisen.

Intresset från jägarhåll växte snabbt i lokalområdet och en organisation under namnet Eftersök i samverkan (SES) växte fram i mitten av 1990-talet. 1998 tog Lars initiativet till ett möte mellan representanter för jägareförbunden, dåvarande Rikspolisstyrelsen och dåvarande Vägverket.

1998 fick Rikspolisstyrelsen uppdraget att sprida SES-arbetsmodellen i projektform till resten av landet och Lars fick uppdraget att arbeta med detta på heltid hos Polisen.

Med kraft och engagemang utvecklade Lars verksamheten och bl.a. tog man fram viltolycksremsan som ett hjälpmedel som bilförare kan använda för att markera viltolycksplatsen så att eftersöksjägare kan starta spårningen från rätt utgångspunkt.

2007 fick Rikspolisstyrelsen ansvaret för verksamheten. Organisationen bytte namn till Nationella Viltolycksrådet (NVR) och Lars Sävberger blev dess förste verksamhetsledare. Tillsammans med sin fru Annika drev han NVR framåt och det anslöts också nya medlemsorganisationer till rådet.

När Lars gick i pension 2016 kunde han glädja sig åt en väl fungerande eftersöksorganisation med över 5000 jägare. Dessutom hade man byggt upp en förnämlig databas över viltolyckor och en bra administration för att kvalitetssäkra och förenkla arbetet. Organisationen arbetar nu såväl med förebyggande verksamhet genom sina medlemsorganisationer som med eftersöksverksamhet. Polismyndigheten har ansvaret för NVR.

Den 19 december begravdes Lars i närvaro av de närmaste.

NVR tackar Lars för han pionjärgärning och lyser frid över hans minne.

5 729

Antal djur som varit inblandade i viltolyckor under 2023
(hela landet)
Rådjur 3 768
Älgar 779
Vildsvin 541

Nationella viltolycksrådet är ett samarbete mellan

 • Polisen
 • Trafikverket
 • Naturvårdsverket
 • Länsstyrelserna
 • Skogsstyrelsen
 • Jägarnas riksförbund
 • Bilprovningen
 • SOS Alarm
 • Jägareförbundet
 • If försäkringar
 • M Sverige
 • Länsförsäkringar
 • Svenska Kennelklubben
 • VTI
 • SJ
 • Älgskadefondsföreningen