Nationella Viltolycksrådet
Filmer

Filmer

Ring 112

Kolliderat med vilt?

Så här gör du.

Trafiksäkerhet

Eftersök av trafikskadat vilt - så fungerar det.

Markeringsremsor

Hämta eller beställ viltmarkeringsremsor

Nyheter

Lena Britz, Processledare för NVR

Ny processledare för NVR

Nationella viltolycksrådets processledare Hanna Dittrich Söderman slutade sin tjänst i början av månaden och redan nu har en ny processledare rekryterats. Lena Britz återkommer i rollen som processledare från och med den 1 mars.

Du är ett bekant ansikte inom organisationen, men ny för vissa, kan du kort berätta vem du är?

 • Jag har jobbat som processledare i stora organisationer i många år, och inom Polismyndigheten sedan 2018. Jag var processledare för NVR under just året 2018 och är väldigt glad att få möjligheten att komma tillbaka igen.

  Vad har du arbetat med under de här åren som du inte arbetat med viltolyckor?

 • Jag har varit förändringsledare på Gränspolisenheten i region Stockholm och sen processledare för polisens samlade processarbete på Rikspolischefens kansli. Så jag har fått med mig mycket matnyttigt från de verksamheterna, bland annat hur polisen arbetar med processorienterat arbetssätt i stort och hur andra verksamheter inom polisen arbetar med de frågorna.

  Vad var det som gjorde att du ville åter till rollen som processledare för NVR?

 • Jag trivdes väldigt bra med att jobba nära polisregionerna i NVR och tillsammans driva viktiga frågor för verksamheten. Ser fram emot detta nu också och att få vara med och utveckla NVR-verksamheten tillsammans med de andra samverkande organisationerna inom nationella viltolycksrådet. Det ska bli roligt att få återse många kära ansikten både internt och externt!

  Vilka områden inom NVR anser du behöver mest fokus den närmsta tiden?

 • Nu när de nya höjda ersättningarna för eftersöksjägare är på plats har jag förstått under överlämningen från tidigare processledaren Hanna att det framför allt handlar om att besluta och införa handboken för eftersök, så att det inte råder tvivel om hur allt ska fungera och att det löper på bra och smidigt för alla inblandade. På så sätt kan vi alla i NVR bättre dra åt samma håll i syfte att minska viltolyckorna.

  Ser du några förändringar i organisationen sedan du senast hade rollen som processledare?

 • En sak som är positivt är att jag numera ser att man internt inom polisen betraktar NVR som en del av uppdraget. Det i sin tur är en förutsättning för att man ska kunna bedriva NVR-verksamhet på ett bra sätt och få gehör för NVR-frågorna.

 

31 475

Antal djur som varit inblandade i viltolyckor under 2024
(hela landet)
Rådjur 23 206
Älgar 2 400
Vildsvin 3 363

Nationella viltolycksrådet är ett samarbete mellan

 • Polisen
 • Trafikverket
 • Naturvårdsverket
 • Jägareförbundet
 • Jägarnas riksförbund